Lastige ouders – zieke juf

Al jaren werkt Annemarie in het basisonderwijs. Van jongs af aan waren kinderen haar passie. Zelf heeft ze er drie, aangevuld met enkele pleegkinderen. En in haar klas zitten er tegen de 30. Annemarie ken ik als iemand voor wie niet gauw iets te gek is. Met haar enthousiasme en onwaarschijnlijke organisatievermogen lijkt alles moeiteloos te passen in haar drukke bestaan.

En toch heeft ze zich onlangs ziek moeten melden. Haar duo was al eerder afgehaakt. De aanleiding? Lastige ouders. Een ouder had de indruk had dat de juf niet zag dat haar kind geslagen werd door klasgenootjes in de pauze. Om haar ongenoegen duidelijk te maken, nam ze haar hele familie mee, en de bedreigingen waren niet van de lucht. Annemarie sliep daar een poos heel slecht van en stond op school voortdurend onder hoogspanning, wachtend op het moment dat de bedreigingen ten uitvoer zouden worden gebracht.

De volgende was een vader van een ‘nogal bewerkelijk kind’. Hij was nog nooit op gesprek geweest en had geen idee wat Annemarie allemaal deed om dit meisje een veilige plek in de klas te bieden, maar ging wel op hoge poten naar de directeur om zijn beklag te doen. Annemarie werd niet in het gesprek betrokken, de adjunct heeft het zelf ‘opgelost’ en namens Annemarie een aantal toezeggingen gedaan.

En recent nog een moeder die om vijf over half negen, toen de les al begonnen was, erop stond dat Annemarie direct tijd vrij zou maken voor een gesprek. Toen ze haar zin niet kreeg, maakte ze haar in het bijzijn van de hele klas uit voor tyfushoer, om dat vervolgens ook nog eens uitgebreid op Facebook te herhalen.

Met vrienden is het altijd uitkijken om niet de professional te gaan uithangen, doorgaans zoeken zij een luisterend oor, geen professioneel advies. Maar mijn handen jeuken. Wat doet de school om een relatie met ouders aan te gaan? Hoe zorgt de school dat er persoonlijk contact is tussen de leerkrachten en de ouders? Hoe gaat de school om met ouders die grenzen overschrijden? Welke afspraken zijn er tussen team en directie over klachten van ouders?

Het is tijd om te stoppen met het klagen over die ‘ouders van tegenwoordig’, stoppen met brandjes blussen en tijd om de handen ineen te slaan. Er zijn genoeg voorbeelden van scholen die het wel lukt om goede relaties met ouders op te bouwen en agressie tegen te gaan. De school van Annemarie heeft gelukkig inmiddels iemand ingehuurd om ondersteuning te bieden en de zaken weer op de rails te krijgen. Zonde dat er een ziekmelding en veel slapeloze nachten voor nodig zijn geweest om tot actie te komen.