Clean Language

“Als je alles begrijpt, ben je niet goed geïnformeerd”

Dit Japanse gezegde is een prachtig uitgangspunt voor iedereen die werkt in het onderwijs. Het is belangrijk om als leraar nieuwsgierig te blijven naar het unieke in elke leerling en naar wat hem of haar beweegt. Jouw oprechte en onbevooroordeelde belangstelling helpt leerlingen om zichzelf te ontdekken en eigenaar te worden van hun eigen leerproces en toekomst.

Voor leraren die dit onderschrijven, is Clean Language een handig hulpmiddel. Deze vraagtechniek is ontwikkeld door David Grove (1950-2008), een psychotherapeut uit Nieuw-Zeeland, en bestaat uit een set neutrale vragen en regels. De techniek helpt om je eigen aannames en adviezen achterwege te laten en leerlingen zelf te laten nadenken over hun patronen en gewenste uitkomsten. De vragen zijn overigens ook goed bruikbaar in gesprekken met ouders en collega’s.

Masterclass (voor leerkrachten, docenten, stage- en zorgcoördinatoren)

Samen met Sophie Jordens verzorg ik masterclasses Clean Language. Doel is dat deelnemers motivatie en vaardigheden opdoen om met de Clean vragen aan de slag te gaan.

In deze training van 3 uur, ervaar je:

  • hoe jouw aannames en beelden gesprekken beïnvloeden;
  • hoe de Clean techniek dit kan beperken;
  • hoe je met Clean vragen leerlingen aan het denken kunt zetten;
  • hoe je met Clean vragen leerlingen kunt helpen om zelf tot oplossingen voor kleine problemen te komen.

De Masterclass wordt op jouw school gegeven voor € 550,- incl. btw, excl. reiskosten (max. 10 deelnemers).

Meerdaagse Training

In de Meerdaagse Training breiden we de Clean basisprincipes uit met diverse praktische toepassingen, waaronder het gebruik van metaforen en het ontdekken van persoonlijke strategieën. Meer informatie hierover geven wij je graag in een persoonlijk gesprek.

clean-language-de-vragen